excelsior

Arbeiders Harmonievereniging Excelsior

Toen muziekvereniging Wilhelmina ter ziele was gegaan in 1917 kocht de SDAP-afdeling Lekkerkerk de instrumenten met het doel een "eigen” korps op te richten.

Deze nieuwe vereniging kreeg de instrumenten in bruikleen met als één van de voorwaarden dat men als herkenningstune de "Internationale” speelde.

De binding met de socialistische beweging bleef ook na de tweede wereldoorlog bestaan. 

In 1951 werd nog bepaald dat de statuten niet gewijzigd konden worden zonder toestemming van het bestuur van de Partij van de Arbeid.

Excelsior verleende medewerking aan vergaderingen en bijeenkomsten van de socialistische beweging, zoals meifeesten tot 1958. Ook bij het St.Nicolaasfeest van de Lekkerkerkse Bestuurdersbond (later NVV en nog later FNV) was Excelsior aanwezig. Juliana deed het St.Nicolaasfeest van de winkeliersvereniging (vandaar rooien en blauwen). Maar ook aan manifestaties buiten Lekkerkerk nam Excelsior deel: b.v. Anti-Oorlogsdag in 1924 en in 1952 nog aan een verkiezingsmeeting in Amsterdam. daarnaast ook aan concerten en concoursen.


Dirigenten: A.C. den Boer was de eerste dirigent. In de begin jaren tot 1924 nog twee, J.Noorlander en Joh. van der Wouden. Daarna is de heer Horsman jarenlang dirigent geweest tot 1951. Na de heer Bijster wat niet bijster lang duurde volgde dirigent de heer A van der Linden Sr. de vader van de dirigent van Juliana. Hij bleef tot 1964 toen volgde de heer Bonte hem op tot november 1966. De heer Gerrit Fokkema nam het stokje over tot 20 februari 1967.


In de jaren 1927 tot 1930 is de vereniging niet actief geweest door plaatselijke politieke ontwikkelingen in de gemeenteraad. (zie verenigingen in Lekkerkerk) De instrumenten werden uitgeleend aan de muziekvereniging van Ammerstol. Op 4 mei 1930 waren die gasten zo stom om een concert in Lekkerkerk op het meifeest te geven, het gevolg was dat ze gelijk de instrumenten weer moesten inleveren. Dat ‘kennen we zelf beter” en Excelsior ging weer zelf repeteren.


In 1938 bij de geboorte van prinses Beatrix was het voor het eerst dat de Arbeiders Harmonie Excelsior meewerkte aan een nationale feestdag. Ook op de daarop volgende feestdagen voor de oorlog. Na 1945 was het gewoon dat Excelsior meedeed met alle plaatselijke feesten. bij de fusie in 1967 was Excelsior verkleurd van rood naar paars en Juliana van blauw naar paars.

Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen
 
Excelsior op één van hun eerste concoursen in Hoogblokland in 1927 
Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen
Muziekvereniging Excelsior ook ongeveer in 1955/60, voor de fusie met Juliana tot Muziekvereniging Lekkerkerk
deze foto is gemaakt voor de kleedkamer van de voetbalvereniging, hier is de heer Bonte dirigent 1964-1966